Kanapki z łososiem wędzonym z pastą awokado i rukolą

maj 21, 2020 | 0 komentarzy

KANAPKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM Z PASTĄ AWOKADO I RUKOLĄ

PROPOZYCJA / PRZEPIS POSIŁKU KiEdA
SZYBKO SMACZNIE ZDROWO
KANAPKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM Z PASTĄ AWOKADO I RUKOLĄ
Zdrowe tłuszcze są twoim przyjacielem, gdy próbujesz schudnąć. Nienasycone tłuszcze znajdujące się w rybach utrzymują uczucie sytości dłużej i pomagają wchłonąć niektóre witaminy.

ILOŚĆ: 2 POSIŁKI KiEdA/ CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT
SKŁADNIKI:
100 g wędzony łosoś atlantycki, pokrojony na kawałki
4 kromki chleba pełnoziarnistego małe
2 kromki chleba pełnoziarnistego duże
1 awokado
4 pomidorki
2 paski papryki około 1 cm
kilka listków rukoli
świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj produkty: łosoś, chleb, awokado, pomidorki, rukola
Zrób pastę z awokado, pomidorkami i papryką
Wszystko wymieszaj
Posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem i ewentualnie dopraw solą
Chleb posmaruj pastą warzywną
Pokrój łososia w paski
Na wierzch ułóż łososia, np. zwiniętego w różyczki
Połóż listki rukoli
Z podanych proporcji otrzymasz dwa posiłki KiEdA
Łososia możesz przygotować w każdej postaci tak jak mięso i wędliny.
W kwestii zdrowia ryby maja głos

WARTOŚCI ODŻYWCZE: 2 kanapki (300g)
Na porcje/szacunkowo: 768 kcal, 28g białka, 33 g tłuszczu, 87 g węglowodanów.

Źródło danych: Fitatu

Smacznego i na zdrowie

PORADY / PRZYGOTOWANIE PRZYKŁADOWEGO POSIŁKU
Gotowe kanapki z łososiem możesz udekorować kuleczkami kawioru z łososia.
Aby urozmaicić takie kanapki możesz udekorować je odrobiną francuskiej musztardy.
Łosoś w tackach można również przechowywać w zamrażarce i wyjąć dzień wcześniej.
Gotowe kanapki z łososiem możesz złożyć i zabrać z domu na wynos w naszych pojemnikach
Łosoś to jedna z najtłustszych ryb, zawiera aż 4,79 g w 100 g części jadalnej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (ponad 30 razy więcej niż dorsz), dużo witamin A, D, E i B, jodu i potasu.
Najlepsze są łososie wolno żyjące – pacyficzne i atlantyckie. Na naszym rynku dominuje hodowlany łosoś norweski (różowe mięso).
Ryby mają liczne właściwości zdrowotne i wartości odżywcze.
Dietetycy i lekarze nie mają wątpliwości: osoby, które jedzą dużo ryb, rzadziej zapadają na choroby układu krążenia, miażdżycę, alergie i nowotwory.
O tym, jak ważną rolę ryby odgrywają w naszej diecie, może świadczyć fakt, że podaje się je dzieciom już pod koniec 1. roku życia, jeśli maluch nie jest alergikiem.
Ze względu na ogromną wartość odżywczą ryby powinny trafiać na nasz stół co najmniej 2-3 razy w tygodniu, zwłaszcza tłuste morskie i być stałym gościem naszej diety.
Ryby – właściwości i wartości odżywcze
Ryby morskie są zazwyczaj zdrowsze od słodkowodnych, ponieważ zawierają więcej cennych kwasów tłuszczowych omega-3.
To właśnie wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 są największym skarbem ryb. Nie bez racji nazywa się je niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT).
Problem w tym, że organizm człowieka nie potrafi ich sam wytworzyć, dlatego musimy je regularnie dostarczać z pożywieniem.
Potrzebujemy ok. 2 g kwasów omega-3 dziennie. Aby zaspokoić to zapotrzebowanie, powinniśmy zjadać 2 razy w tygodniu porcję ryby, np. po 150 g łososia lub po 50 – 75 g śledzia. Jeśli nie lubisz ryb świeżych, możesz je zastąpić puszką sardynek czy szprotek.
Warto jadać wszystkie ryby, ale morskie zawierają więcej tłuszczu, co sprawia, że są tak cenne.
Najwięcej kwasów omega-3 dostarczają tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, makrela, sardynka, szprot, śledź.
Kwasy omega-3 są niezwykle ważne w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Osoby, które jadają ryby, w starszym wieku mają lepszą pamięć, zdolność kojarzenia, rzadziej zapadają na chorobę Alzheimera i demencję.
Omega-3 poprawiają wzrok, a także są niezastąpione w profilaktyce i leczeniu osteoporozy, wzmacnianiu układu odpornościowego.
Ryby zawierają także liczne witaminy i składniki mineralne. Ilość witamin w rybach zależy od zawartości tłuszczu: chude ryby są bogatsze w rozpuszczalne w wodzie witaminy z grupy B, natomiast tłuste zawierają więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczu, takich jak witamina A, D i E.
Witamina D i fosfor razem z wapniem kształtują kościec, wzmacniają zęby oraz wpływają na procesy wzrostu i odnowy komórek.
Witamina E wraz z kwasami omega-3 wygładzają i ujędrniają skórę. Ryby morskie dostarczają także jod, który zapobiega chorobom tarczycy.
Dodatkowo wszystkie gatunki, które spożywamy razem ze szkieletem, stanowią doskonałe źródło białka. Np. 100 g sardynek z puszki zawiera tyle samo białka ile szklanka mleka!
Specjaliści podkreślają, że białko w mięsie ryb jest równie wartościowe, jak białko zwierząt rzeźnych i łatwo przyswajalne.
Źródło danych: poradnikzdrowie.pl

Dbaj o siebie😁zrób coś dla swojego zdrowia❤️

Podziel się tym przepisem z bliskimi a będą Tobie wdzięczni😘
Życzę Ci miłego dnia☀️zróbmy dziś coś fantastycznego😁
Zmieniaj nawyki styl życia🏃‍♂️☀️ciesz się😁zdrowiem❤️i odpornością
Chcesz zdrowo schudnąć i poznać więcej przepisów
Zapraszamy już dziś☀️do kontaktu📞📧i współpracy również ONLINE👨💻
Strona www💻 YouTube i social media📱i nie tylko😉

www.kieda.com.pl

Instagram IronWomanFIT

Instagram Kieda_TrenerFIT.pl

Facebook IronWomanFIT

Facebook KiEdA – TrenerFIT

Triathlonlife.pl “Wulkan energii…”

Pytanie Na Śniadanie – Czar Par – V zasad KiEdA

YouTube – Nasza Pasja

 

@suempol

#łosośwedzony #kanapkizlososiem #awokado
#zdrowystylzyciazkiedami #jaknieprzytycwdomu
#KiEdA #TrenerFit #ironwomanfit
#Vzasadkieda #dłońkieda #kiedasystem #5xKFUN #KieEdAprzepis
#zdrowystylzycia #trening #motywacja #zdrowie #endorfina #fitpara #metamorfozy
#posiłek #zdrowyposiłek #szybkiposiłek #przepis
#dietapudełkowa #nawynos #foodporn

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zobacz nasze inne wpisy: